Aanmelden

| Wachtwoord vergeten? |

Advertentie plaatsen

Hoe kan ik veilig handelen op internet?

 1. Gebruik uw gezond verstand!
 2. Check of het rekeningnummer, url, telefoonnummer of e-mailadres al als negatief bekend staat. Als dat het geval is, wees dan extra voorzichtig.
 3. Doe aan prijsvergelijking: is de gevraagde prijs reëel? Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
 4. Kijk hoe lang een verkoper actief is bij een online handelssite en welke beoordelingen daarbij staan.
 5. Weet met wie u zaken doet.
 6. Stuur de (ver)koper nooit een kopie van uw legitimatiebewijs! Oók geen 'veilige' kopie waarbij bepaalde delen van het legitimatiebewijs onherkenbaar zijn gemaakt.  (Ver)kopers willen nog wel eens vragen om een kopie van het legitimatiebewijs. Dat doen zij zogenaamd om zekerheid te krijgen. Er zijn echter veel gevallen bekend dat dit legitimatiebewijs vervolgens misbruikt wordt bij andere fraudevormen. Of de verdachte doet zich later voor als u, de persoon op het legitimatiebewijs.
 7. Persoonlijk contact vooraf voorkomt achteraf veel problemen.
 8. Is de ondernemer/webwinkel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? U kunt dit eenvoudig checken op www.kvk.nl. De inschrijving zegt niets over betrouwbaarheid, maar u kunt wel zien of het bedrijf bestaat en hoe lang.
 9. Doe onderzoek via Google naar de webwinkel waarmee u zaken wilt doen (opgeletopinternet.nl,opgelicht.nl of andere fora)
 10. Klikt u in een advertentie op een handelssite door naar een webwinkel, wees dan op uw hoede. Soms gaat het om een ‘gehackt account’; in de advertentie zit dan een link die doorverwijst naar een (valse) webwinkel.
 11. Wordt er een keurmerk gebruikt? Vertrouw dit dan niet automatisch. Ga naar de website van het betreffende keurmerk en controleer daar of de partij dit keurmerk wel mag voeren. Ook dit is geen garantie: er zijn keurmerken waar fraudeurs toch een vermelding weten te krijgen.
 12. Als een domeinnaam (url) pas kort actief is, dan is voorzichtigheid geboden. U kunt checken hoe lang deze al actief is door een ‘whois’-zoekoptie uit te voeren in een zoekmachine (bv Google).
 13. Wees voorzichtig met het vooraf overboeken van geld naar iemand die u niet kent.
 14. Probeer zo min mogelijk vooruit te betalen. Hoewel het heel gebruikelijk is, is dit niet verplicht. Er zijn ook andere mogelijkheden, bijvoorbeeld ‘betalen onder rembours’. Dan betaalt u de postbode als deze het product komt brengen. Dit geeft trouwens geen garantie dat het gekochte product in het postpakket zit.
 15. IDEAL is een veilig betaalmiddel, maar ook dit zegt niets over het feit of er daadwerkelijk geleverd gaat worden.
 16. Wees voorzichtig wanneer een IDEAL-betaling wordt gestart en voortijdig wordt afgebroken vanwege een (zogenaamde) storing. Daarna wordt vaak gevraagd om de betaling alsnog te doen, maar rechtstreeks, dus buiten IDEAL om. Extra voorzichtigheid is dan op zijn plaats!
 17. Het kan ook zijn dat u bij een IDEAL-betaling de mogelijkheid krijgt om uw bank te kiezen, en dat u daarna een e-mail krijgt met betaalinstructies. In die e-mail zit dan een link die leidt naar de ‘echte’ IDEAL-betalingsomgeving. Op de achtergrond heeft de fraudeur dan vaak een betaling aangemaakt voor bitcoins of beltegoed. Betaal niet!
 18. Een overschrijving naar uw bankrekening van iemand die niet bij dezelfde bank bankiert, is niet direct zichtbaar op uw rekening. Hier gaat vaak een dag (of weekend) overheen. Een fraudeur wil u nog wel eens een screenshot van de overschrijving toesturen als betaalbewijs. Laat u niet verleiden om dit te accepteren als betaalbewijs. Vaak is een screenshot gemanipuleerd en is er in werkelijk niets overgemaakt. Deze vorm van fraude wordt heel veel gebruikt bij de verkoop van toegangskaarten voor concerten en evenementen.
 19. Wees voorzichtig bij het overmaken van geld naar een buitenlandse bankrekening.
 20. Wees voorzichtig met betalingsverzoeken via Facebook of via een money transfer (bv van Western Union of Money Gram).
 21. Een betaling met een creditcard biedt zekerheid. Bij het niet leveren, zal de creditcardmaatschappij de betaling claimen bij de webwinkel en de klant vergoeden. Als een gerenommeerde webwinkel u geen betalingsmogelijkheid per creditcard biedt, wees dan extra voorzichtig.
 22. Als de verkopende partij belooft uw geld terug te storten, komt het voor dat u een e-mail  krijgt met daarin een soort terugbetalingslink. Klik hier niet op! Banken storten op deze manier geen geld terug. De kans is groter dat u op die manier opnieuw geld afhandig gemaakt wordt.
 23. Als u een aan- of verkoop gaat doen bij een particuliere (ver)koper, maak dan gebruik van bedrijven die u een aankoopbescherming bieden. Als u het gekochte product niet ontvangt, kunt u het aankoopbedrag terugkrijgen. Partijen die deze service bieden zijn bijvoorbeeld PayPal en Postcodegarant.
 24. Een betaling met een zogeheten 3V creditcard is legitiem, maar er wordt net als bij andere betaalmogelijkheden misbruik van gemaakt. 3V is een prepaid VISA-card die gebruikt kan worden als creditcard, maar waar vooraf geld op gezet moet worden. 3V waarschuwt u zelf ook: betaal nooit door het opwaarderen van een 3V-kaart van een ander. Fraudeurs vragen u bij 3V een voucher te kopen en hem de code te sturen. Hiermee waardeert hij zijn eigen kaart op (die hij later laat uitbetalen), maar u krijgt het product niet geleverd. Soms verloopt dit via een e-mail met daarin een betaallink van IDEAL. Dit lijkt te leiden naar de echte IDEAL-betaalomgeving, maar in werkelijkheid maakt u via 3V geld over naar de kaart van de fraudeur.

Waar vind ik meer informatie over het voorkomen van internetoplichting?

 

 


Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie of deze melding Verbergen?